Wat bepaalt de koers?
Een markt bestaat vaak uit vraag en aanbod. Zo veel is wel duidelijk voor iedereen die een beetje begrijpt van economie. De prijs wordt ook bepaald door die vraag en dat aanbod. Een voorbeeld: mobiele telefoons zijn duur, maar niet extreem duur. Er is een nieuw toestel, waar heel veel vraag naar is maar waar niet al te veel exemplaren van zijn. Wat gebeurt er dan? Inderdaad, de prijs van het toestel stijgt enorm, simpelweg om dat de producent er veel meer voor kan vragen. Bij de goudkoers is ongeveer hetzelfde aan de hand. Ook bij de goudkoers geldt immers het principe van vraag en aanbod.
En dat gaat echt op een manier in zijn werk die je van tevoren daarbij had bedacht. Iemand heeft goud in zijn bezit, maar wil dat graag verkopen. Dat kan. Want anders heeft het geen zin om te investeren, je moet het geld ook weer kunnen terugwinnen op het moment dat de goudkoers je goed gezind is. Wat doe je dan? Je biedt het goud tegen een bepaalde prijs. Een prijs waarvan jij denkt: mwah, dat kan wel eens succesvol worden. Net zo makkelijk kijkt iemand anders naar de goudkoers en die denkt; daar kan ik wel wat mee. En die koopt tegen het bedrag dat jij van tevoren had bepaald.
Waarop is de koers gebaseerd?
De prijs die je betaalt is daarmee verklaard. Die is immers gebaseerd op wat jij geeft aan de vragende partij op het moment dat je koopt of verkoopt. Maar hoe verklaar je de koers? Die wordt eigenlijk bepaald door het samenvoegen van alle kleine vraag en aanbod spelletjes die hierboven zijn beschreven. Dat klinkt abstract en dat is het ook. Zeker wanneer je er bij stil staat dat in de goudkoers ook een risico zit verdisconteerd en dat de goudkoers voor een groot deel ook wordt bepaald op basis van emotie.
Als het niet lekker loopt met de economie en met de winsten die worden behaald op aandelen, zul je altijd een stijging van de goudkoers zien. Dat klinkt misschien vreemd, maar een goudbaar kopen wordt door veel mensen gezien als veilige haven. Op onze speciale pagina’s hebben we daar al een beetje aandacht aan besteedt en hier doen we het opnieuw: goud is de safe haven van de mondiale economie. Waardevast en je hebt altijd zicht op wat mensen er mee doen en hoe je het kunt gebruiken. Kortom, handig om inzicht in de in goudkoers te hebben!
Het belang van emotie
Emotie is enorm belangrijk bij de totstandkoming van de goudkoers. Op het moment dat mensen denken; ik wil goud omdat ik me daar prettig bij voel, kan de goudkoers zo maar een stijging laten zien van 10 tot 20 procent. Uit het niets, op basis van het gevoel dat mensen hebben. Als het gevoel overheerst dat mensen het goud goed kunnen gebruiken om een gat in de begroting te dekken, om aandacht te besteden aan bepaalde problemen of wat dan ook, dan kun je zonder twijfel de prijs en dus de goudkoers zien oplopen.
Dat is een interessant proces en bij het bepalen van de goudkoers is het ook een elementair proces. Waar de aandelenkoers van een bedrijf ook vaak is gebaseerd op winstverwachtingen en op hoe het bedrijf presteert, is daarbij de goudkoers totaal geen sprake van. De koers wordt gewoon bepaald door mensen die wel of niet een bepaald bedrag over hebben voor goud of goudbaren. Zo simpel is en zo simpel zal het blijven. Mensen worden natuurlijk wel gedreven door bepaalde motieven, maar feitelijk blijft het zo dat diezelfde motieven voor een daling of stijging kunnen en zullen zorgen.
Help, een daling!
We zijn in onze economische modellen opgegroeid met het feit dat dingen alleen maar kunnen en moeten stijgen. Een huizenprijs mag niet dalen, want dan maak je verlies. Een aandelenkoers mag niet dalen, want dan maak je verlies. Hetzelfde geldt voor de goudkoers. Op het moment dat jij één ounce goud hebt gekocht, is het niet handig dat de prijs van dit goud begint te dalen. Het lijkt er dan simpelweg op dat je geld gaat verliezen en dat is niet de reden dat je goud hebt gekocht. Je hoopte op een stijgende goudkoers.
Niet in paniek raken. Als je onze tips voor het kopen van een goudbaar als investering goed hebt gelezen, dan weet je dat nu niet mag panikeren en rekening moet houden met het feit dat het geld dat je gaat verliezen ook weer terug kan komen. Het is kortom mogelijk om de verliezen en beperkingen die je jezelf hebt opgelegd, om die weer terug te verdienen en terug te lepelen in je portfolio. Wat je daar met name voor nodig hebt is geduld. Een schone zaak, maar ook een vaardigheid en eigenschap die je nodig hebt op het moment dat je wordt geconfronteerd met een dalende goudkoers.
Tips & Tricks
Wat tips die bruikbaar zijn op het moment dat je de goudkoers wilt gaan begrijpen. Allereerst: goud wordt verhandeld op een mondiale markt. Dat betekent dat jouw invloed op de prijs nul is, of je moet een voorraad a lá fort knox in je kluis hebben liggen. Daar gaan we even niet van uit. Dit moet je als het goed is al een beetje gemoedsrust geven: ok, de koers kan dalen en kan stijgen, maar daar kan ik niet al te veel aan doen want dat wordt veroorzaakt door de markt.
Een andere tip die we je mee willen geven, is de tip dat je met het verkopen en aankopen van goud, de goudkoers altijd terug moet rekenen naar een bedrag per gram of per kilo. Want de goudkoers is opgebouwd uit 1 ounce en dat is net iets meer dan 31 gram. Zorg er dus voor dat je bij het berekenen van de prijzen en de winsten die je wel of niet hebt gemaakt, een rekenmachine bij de hand hebt om de bedragen goed en snel om te zetten naar werkbare bedragen waar je wat mee kunt. Alleen op die manier kan je echt vooruit!