Luxe positie – geld over. Een goudbaar als investering?
Voor sommige mensen is er sprake van een zeer luxe positie. En dit is tevens een positie waarin lang niet heel veel mensen verkeren. Er is geld over. En wat doe je op het moment dat je geld over hebt? Je gaat op zoek naar een plek waar je dat geld kunt stallen. Waar het geld tot zijn recht komt. Dat kan op een spaarrekening zijn, maar vaker zie je dat mensen het parkeren op een beleggingsrekening of in obligaties. Veilig en vertrouwd, en toch ook een manier om geld te verdienen aan het geld dat je al in bezit hebt. Een goudbaar als investering kan een mooie optie zijn.
Een goudbaar als investering is daarom niet waar veel mensen aan denken. Mensen zijn geneigd voor het veilige te kiezen, en het vreemde is dat een goudbaar vaak niet onder de scope van mensen valt. Immers, het is zo gebruikelijk geworden om volledig in te zetten op afgeleide en niet fysieke producten, dat andersoortige investeringen een beetje buiten de boot zijn komen te vallen. En dat is jammer, want als je geld over hebt, is goud een investering waar je heel veel mee kunt en waar je heel veel mee mag doen. En zeker iets wat je veel op kan en mag leveren; deze pagina gaat over de goudbaar als investering.
Wat te doen en vooral wanneer?
Wat doe je op het moment dat je een goudbaar als investering wilt gaan kopen? Hoe pak je dit aan? Niet eenvoudig, want in sommige gevallen is het wel zo dat het geld dat je wilt en kunt investeren, slechts één keer uitgegeven kan worden. Een goudbaar kopen als investering, van welk gewicht dan ook, is op zo’n moment een zeer pittige investering die er voor kan zorgen dat het budget dat je voor ogen had, helemaal weg komt te vallen en niet inzichtelijk meer is op het moment dat je het echt nodig hebt. Kortom, wat moet je doen en wanneer moet je het doen? Wanneer is het moment daar om je geld op deze manier weg te zetten?
En om eerlijk te zijn; wij weten het niet precies. Het hangt namelijk volstrekt af van jouw persoonlijke situatie, van het geld dat je tot je beschikking hebt en van de verdeling van je portfolio in het algemeen. Heb je namelijk al een overdaad aan goud en andere edelmetalen in je portfolio, dan is het misschien niet heel erg verstandig om een goudbaar als investering op te nemen in je portfolio. Heb je echter met name aandelen en obligaties, dan kan een goudbaar als investering een mooie aanvulling zijn van het portfolio en een waardevolle toevoeging voor wat je al had.
Een goudbaar als investering?
Hoe moet je die investering dan voor je zien? Hoe gaat dat in zijn werk? In feite is het heel simpel. De investering die je wilt maken, wordt gevoed door de voor jou op dat moment belangrijke argumenten. Dat kunnen allerlei argumenten zijn; zo kan het zijn dat je even geen zicht hebt op een stijging van je aandelen en dat je ze op dit moment wel te duur vindt op extra te kopen. Dan heb je een motief om een goudbaar als investering te kopen, want die kan net weer gunstig aan de prijs. Het hele idee van investeren hoort daar in ieder geval bij.
Je koopt een product nu, op het moment dat je het nodig hebt en in de hoop dat het in de komende periode in rap tempo meer waard wordt. Zo simpel is het eigenlijk. En zo simpel blijft het ook. Een goudbaar als investering is in eerste instantie het bedrag waard dat je er voor over hebt. Daarna is het een bedrag waard dat de markt er voor over heeft. Je moet er voor zorgen dat het bedrag dat jij er voor over hebt, overeen komt met wat de markt er uiteindelijk voor over heeft. En liefst ietsje meer. Zodat je mooi geld verdient. Zodat jij de goudbaar als investering te gelde maakt.
Waar je absoluut rekening mee moet houden
Bij het kiezen van een goudbaar als investering om je portfolio verder op te leuken, zul je met een aantal variabelen terdege rekening moeten houden. De belangrijkste: de goudkoers. Want goud is niet zo maar een aandeel of een obligatie. Natuurlijk, die twee producten worden voor een deel ook financieel gewaardeerd door het gevoel dat mensen hebben. Maar bij goud is dat extreem, want goud heeft uiteindelijk geen bedrijf dat achter zich zit. Een goudbaar als investering kan dus een risico zijn. Goud wordt puur bepaald door vraag en door aanbod. En daarmee is de prijs erg fluctuerend.
Hiermee willen we niet zeggen dat je niet in goud moet stappen, integendeel. Het kopen van een goudbaar als investering, op het juiste moment, is iets dat je als investering een enorm bedrag kan opleveren. Een bedrag waar je even mee vooruit kunt en waar je de investering ruimschoots mee kunt terug verdienen. Het is alleen van belang dat je op het juiste moment de goudbaar als investering beschouwd. Doe je dat, dan ligt er een mooie toekomst in het verschiet en kan het bedrag dat je hebt besteedt relatief eenvoudig terugverdiend worden.
Tot slot over de goudbaar als investering
Een bekende stelregel in de economie en eigenlijk bij alles waar geld bij komt kijken: if it sounds too good to be true, it probably is. Met andere woorden: laat je niet gek maken door mooie verhalen, door investeringsplaatjes met een lange termijn horizons en wat al niet meer. Het gaat erom dat het geld dat jij wegstopt in een goudbaar als investering, over een jaar of 3, als je het geld weer wilt onttrekken, terugkomt op de plek van bestemming. Zo simpel is het en zo simpel blijft het.
Het is met die gedachte in ons achterhoofd dat wij je aanraden niet alles te investeren in goudbaren en die goudbaar als investering vooral te zien als aanvulling, als extraatje, op een portfolio waar je een bepaald rendement mee wilt behalen. Doe je dat, dan is kans een stuk minder groot dat je nat gaat en dat pijnlijke verlies lijdt waar je al zo bang voor was. Voorkom dat en neem de goudbaar als investering serieus.