Het moment is daar… tijd om te verkopen
Stel. We schrijven begin 2007. Jij voelt aan je water dat er iets staat te gebeuren op de aandelenmarkt. Het voelt gewoon niet goed. De schuldenberg is enorm gestegen, de goudprijs staat relatief laag en bedrijven komen in de problemen omdat hypotheken niet meer afbetaald worden. Je merkt een kleine daling in je portfolio, misschien is het tijd om goudbaren verkopen toe te passen, waar je de tijd daarvoor een mooi rendement op hebt behaald. Wat doe je dan? Natuurlijk, je gaat de aandelen en al het andere waarbij je geen goed gevoel hebt, verkopen.
Want wanneer je nu verkoopt, maak je kans om de verliezen beperkt te houden en het lange termijn rendement vrij hoog. Er valt een heleboel geld vrij en daarmee koop je voor een deel goud. Je besluit het bedrag je beschikbaar hebt gekregen te herinvesteren in goudbaren. En nu is het 2011. De goudbaren verkopen klinkt logisch, want die je hebt gekocht zijn enorm in waarde gestegen en je leest berichten in de krant dat de prijs enorm wordt opgedreven door speculanten. Dat is op zich niet erg, maar hoe ga je die goudbaren verkopen voordat hier het geld uitklapt en je hier verliezen op gaat maken? En aan wie ga je goudbaren verkopen?
Aan wie verkopen?
In tegenstelling tot aandelen of obligaties, kun je goudbaren natuurlijk niet via een fictieve markt goudbaren verkopen. Je moet bij mensen langs of op een kantoor langs om de goudbaar te verkopen aan een geïnteresseerde partij. Hoe gaat dat in zijn werk en wie kun je daarvoor verantwoordelijk houden mocht het niet lukken? Om met die laatste vraag te beginnen: jezelf. Jij bent de eigenaar van het goud en jij moet ervoor zorgen dat het goud wordt verkocht aan de juiste persoon en tegen de juiste prijs. Jij moet je dus ook vooral niet laten neppen bij het goudbaren verkopen.
Dat is namelijk een ander risico bij het goudbaren verkopen. De kans dat je je laat neppen en dat het geld dat je tot je beschikking had als sneeuw voor de zon verdwijnt, is altijd aanwezig. Dit is op zich geen probleem, maar het betekent wel dat je rekening moet houden met een aantal worst case scenario’s bij het verkopen van een goudbaar. De goudbaar kan gestolen worden, de beoogde eigenaar wil er niet voor geven wat jij er voor wil hebben of er is een ander probleem. Het is kortom zaak om je goed voor te bereiden. Die voorbereiding begint bij het bepalen van de juiste prijs voor het goudbaren verkopen.
Wat is de prijs die mag verwachten?
En daar komen we direct bij het lastigste punt van goudbaren verkopen. Hoe bepaal je de prijs? Je kunt natuurlijk kijken naar de marktprijs per ounce, en dat verrekenen met het gewicht aan goud dat jij tot je beschikking hebt. Daar moet echter bij aangetekend worden dat het helaas niet zo eenvoudig in zijn werk gaat. Je bent namelijk altijd afhankelijk van een kopende partij die zo zijn eigen belangen heeft. Dat belang is direct duidelijk: zo min mogelijk betalen voor de goudbaren die gekocht gaan worden. En de goudbaren verkopen voor de hoogst mogelijke prijs.
Je zult dus een balans moeten vinden tussen enerzijds de prijs van goud die op dat moment gangbaar is en anderzijds het bedrag dat je op dat moment wenst te ontvangen en dat de betalende partij op dat moment wenst te betalen. Dit zijn stuk voor stuk problemen waar je voordat je een goudbaar verkopen gaat doen en rekening mee moet houden en eigenlijk zelfs al een complete oplossing voor moet hebben. Doe je dat niet? Dan is de kans aanwezig dat je tijdens het verkoopproces het schip in gaat en niet meer terugkeert naar de juiste prijs. En dat is zonde bij het goudbaren verkopen.
Waarop is die prijs gebaseerd?
Kortom, de prijs die je hanteert is gebaseerd op een aantal cruciale factoren. Een van die factoren is de aanwezigheid van de wil om de goudbaar te kopen bij een andere partij. Dat kan zoals gezegd een handelshuis zijn of een vriend, maakt niet uit. Zo lang er maar iemand is die de prijs voor het goud wil geven die jij er voor wil hebben. Goudbaren verkopen gaat ook op gevoel. En daarmee willen we je niet aanraden om de prijs enorm op te drijven. Want de markt zit ook wel weer zo in elkaar dat jij die prijs die er op die manier wordt gevraagd, nooit gaat krijgen. Goudbaren verkopen is bovenal handel.
De belangrijkste les die je hieruit kunt trekken? Leg heel erg goed vast hoeveel het goud heeft gekost op het moment dat iemand anders het aan jou heeft verkocht. Het verkopen van een goudbaar aan iemand voor een scherpe prijs en tegen een mooie winst, staat of valt met die administratie van goudbaren verkopen. Doe je dat niet, dan is de kans aanwezig dat iemand er met jouw goud vandoor gaat tegen een prijs die niet eens in de buurt komt van wat je er voor had kunnen krijgen. Daarmee ben je bij het verkopen van een goudbaar een dief van eigen portemonnee. Niet handig bij goudbaren verkopen.
Laat je niet neppen!
De kracht zit vaak in de herhaling en dat geldt eigenlijk ook voor wat we hier schrijven. Laat je niet neppen bij het goudbaren verkopen. Het klinkt zo simpel maar is het lang niet altijd. Want de verleidingen om te snel te verkopen of mee te gaan in de bizarre prijs die iemand van je vraagt zijn groot. Kies dus niet voor de onzekerheid, maar laat je leiden door je eigen administratie. Leg goed vast wat een goudbaar kan en mag kosten; leg ook goed vast voor welk bedrag je wilt verkopen. En hou je daaraan bij het goudbaren verkopen.
Laat je niet gek maken door een tijdelijke hausse, een zeer sterke stijging van de prijs. Niet direct goudbaren verkopen. Het gaat erom dat jij wilt verkopen tegen een bepaalde prijs en dat je bij dat verkopen rekening gaat houden met wat je er uiteindelijk voor kunt krijgen. En daarmee willen we dus zeggen dat het belang van goud kopen en verkopen met name ligt in het zo goed mogelijk uitkienen van de prijs die je er voor wilt hebben en de prijs die je er voor wenst te betalen. Heb je dat op orde? Dan ben je klaar voor het echte werk en het goudbaren verkopen!